ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Το Ηρώο στο Κεφαλόβρυσο

Το Ηρώο του Κεφαλόβρυσου βρίσκεται στη πλατεία του πρώην Δημαρχείου και σημερινού Γραφείου της Κοινότητας και η κατασκευή του έλαβε χώρα από τον Δήμο Φαλώρειας.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη πάνω στην οποία απεικονίζεται η θεά Νίκη, η οποία κατά κανόνα αναγγέλει τη νικηφόρα έκβαση στο πεδίο της μάχης. Η απεικόνιση της Νίκης έχει αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα καθώς εξυπηρετεί τον σκοπό της τιμητικής προβολής προσώπων και ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο την βλέπουμε να κρατά στα χέρια της στεφάνι δάφνινο, το απόλυτο γεωμετρικό σύμβολο της τελειότητας ενώ τα αειθαλή φύλλα της δάφνης αντιπροσωπεύουν την αιωνιότητα και την αθανασία, δηλαδή την ύψιστη ηθικοθεωρία των αρχαίων.

Η κλίση του κεφαλιού της Νίκης προς τα κάτω δείχνει τη πρόθεση της να στεφανώσει τον ανδρείο. Μάλιστα στη συγκεκριμένη στήλη η Νίκη φορά χιτώνα ή μακρύ πέπλο, και έχει τα μαλλιά μαζεμένα σε κρωβύλο (κότσο) στο πίσω μέρος της κεφαλής ενώ αν μάλιστα παρατηρήσουμε και το ένα της χέρι που κρατά τον χιτώνα και όχι κάποιο ισχυρό σύμβολο όπως συνηθίζεται, τότε ίσως πρόκειται η ίδια να στέκεται σε ταφικό μνήμα ήρωα ή ηρώων.

Την άποψη αυτή ενισχύει το βάθρο του μνημείου όπου εκεί αναγράφεται εμφατικά η φράση του Θουκυδίδη από τον Επιτάφιο του Περικλέους: «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ», υπενθυμίζοντας μας τη τιμή που πρέπει να αποδίδουμε στη μόνιμη και συνεχή παρουσία των γνωστών και άγνωστων ηρώων σε όλους του Αγώνες του Έθνους σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή και εάν διεξήχθησαν.


φωτογραφία αρχείου