ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Ο ήλιος ο μερτσιώτικος, ο ήλιος του κάμπου

Ο μερτσιώτικος ήλιος και γενικά ο ήλιος στον κάμπο βγάζει μια ιδιαίτερη... ζέστα και αυτό οι πρώτοι που μπορούν να το επιβεβαιώσουν είναι οι άοκνοι δημιουργοί αυτής εδώ της γης, οι αγρότες μας. Όλο και περισσότερες γίνονται οι ημέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με την ηλιακή ακτινοβολία να φτάνει στο έδαφος χωρίς να βρίσκει εμπόδιο από σύννεφα.

Την συνθήκη αυτή δηλαδή την έντονη και μεγάλη σε διάρκεια ανεπηρέαστη παρουσία του ήλιου εκμεταλλεύονται ορισμένοι συγχωριανοί μας αλλά και εταιρικά σχήματα καθώς έχουν εγκαταστήσει-και συνεχίζουν να το κάνουν-ηλιακά κάτοπτρα, κοινώς φωτοβολταϊκά, στην ευρύτερη ζώνη του οικισμού μας.

Και αν η αλλαγή του τοπικού σκηνικού δηλαδή από κτηνοτροφικού τοπίου σε αγροτικού τις περασμένες εποχές υπήρξε αξιοσημείωτη και καθοριστική στη κατεύθυνση της ζωής, τότε ίσως βρισκόμαστε σε μια ανάλογη μετάλλαξη του μορφολογικού πλαισίου καθώς μετά από μια περίοδο παύσης πολλές είναι οι επενδύσεις που αφορούν την καθαρή ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας, η μείωση του κόστους τοποθέτησης-συντήρησης και η επιβεβλημένη ανάγκη για πράσινη ενέργεια με τα επιμέρους κίνητρα οδηγούν σε μια σταδιακή αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της κοινότητας.

Και αν τύχει και κοιτάξεις από ψηλά θα δεις στα μερτσιώτικα χώματα να απλώνονται με ρυθμό γοργό έξυπνοι απαστράπτοντες καθρέπτες.