ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Έξι απαντήσεις από τον Νίκο Στεργιούλα για τη Σελήνη

Με αφορμή την αυριανή 20η Ιουλίου, η οποία ορίζεται ως η παγκόσμια ημέρα Σελήνης, σκεφτήκαμε να θέσουμε έξι ερωτήσεις στον διακεκριμένο χωριανό μας, καθηγητή του τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και διευθυντή του πανεπιστημιακού αστεροσκοπείου, Νίκο Στεργιούλα, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση.

Ας δούμε λοιπόν τις απαντήσεις του καθηγητή στις ερωτήσεις που του θέσαμε:

Τι καιρό έχει στη Σελήνη;

Επειδή η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα για να δημιουργήσει συνθήκες όπως αέρας, σύννεφα, βροχή ή χιόνι, δεν έχει «καιρό» όπως τον εννοούμε εδώ στη Γη. Παρόλα αυτά, στη Σελήνη παρατηρούνται ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Σελήνη, οι θερμοκρασίες μπορούν να ανέλθουν έως και στους 120 βαθμούς Κελσίου. Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν στους -130 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει, επειδή λόγω της απουσίας ατμόσφαιρας, η θερμότητα που μεταφέρει το ηλιακό φως δεν μπορεί να εγκλωβιστεί και να κατανεμηθεί. Επιπλέον, επειδή η Σελήνη δεν περιστρέφεται γρήγορα γύρω από τον άξονα της όπως η Γη (η μια "ημέρα" στη Σελήνη διαρκεί περίπου 29,5 γήινες ημέρες σε σχέση με τον Ήλιο), η "ημέρα" και η "νύχτα" στη Σελήνη είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιφανειακά υλικά εκτίθενται σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι ώρα είναι στη Σελήνη; Υπάρχουν ζώνες ώρας στη Σελήνη, όπως στη Γη;

Η «ώρα» στη Σελήνη δεν είναι όπως την εννοούμε εδώ στη Γη, καθώς η Σελήνη δεν έχει επίσημη ώρα και δεν είναι χωρισμένη σε ζώνες ώρας. Γίνονται όμως διαβουλεύσεις για να καθιερωθεί μια επίσημη ώρα Σελήνης στο κοντινό μέλλον. Μέχρι σήμερα πάντως, οι διαστημικές αποστολές που έχουν αποσταλεί στη Σελήνη συνήθως χρησιμοποιούν τον «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» (Coordinated Universal Time, UTC) για την διαχείριση και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων..

Κάνει σεισμούς στη Σελήνη;

Ναι, υπάρχουν σεισμοί στη Σελήνη, αλλά είναι διαφορετικοί από αυτούς που γνωρίζουμε στη Γη. Κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα βασικά είδη σεισμών, αναλόγως με το αίτιο που τους προκαλεί. Υπάρχουν οι επιφανειακοί σεισμοί που είναι παρόμοιοι με τους σεισμούς στη Γη και συνδέονται με την τεκτονική δραστηριότητα στην επιφάνεια της Σελήνης. Κατόπιν, υπάρχουν οι βαθιοί σεισμοί που συμβαίνουν σε βάθη της τάξης των χιλίων χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης και προκαλούνται από τις τάσεις που δημιουργούνται από την γήινη βαρυτική επίδραση. Υπάρχουν ακόμη οι θερμικοί σεισμοί, που συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της Σελήνης θερμαίνεται από τον Ήλιο μετά από δύο εβδομάδες σεληνιακής νύχτας, προκαλώντας την διαστολή των βράχων που μπορεί να οδηγήσει σε "σεισμική" δραστηριότητα. Και, τέλος, υπάρχουν σεισμοί που προκαλούνται κατά την πρόσκρουση μετεωριτών στην επιφάνειας της Σελήνης. Οι σεισμοί στη Σελήνη αποτελούν ένα από τα κύρια αντικείμενα της επιστημονικής μελέτης που γίνεται εκεί, καθώς παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την εσωτερική της σύσταση.

Τελικά υπάρχει νερό στη Σελήνη;

Ναι, τα τελευταία χρόνια έχουμε βρει σημαντικές αποδείξεις ότι υπάρχει νερό στη Σελήνη, αν και όχι με τη μορφή μεγάλων ρευμάτων ή λιμνών, όπως στη Γη. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου μια δεκαετία βρέθηκε νερό σε μορφή πάγου, στα βάθη κρατήρων στις περιοχές των πόλων, όπου δεν φτάνει ποτέ το φως του Ήλιου. Επιπρόσθετα, πριν από τρία χρόνια ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια μικρές πτυχές του εδάφους που βρίσκονται μόνιμα υπό σκιά και έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση νερού σε μορφή πάγου. Μάλιστα βρέθηκε νερό και σε μορφή μοριακών ενώσεων (υδροξυλικών ομάδων) σε περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης που είναι φωτίζονται από τον Ήλιο. Το νερό στη Σελήνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που θα επιτρέψει στον άνθρωπο να δημιουργήσει μια μόνιμη παρουσία στην Σελήνη.


Έχει ημερομηνία λήξης η Σελήνη;

Η Σελήνη, όπως και όλα τα αστρικά αντικείμενα, έχει έναν "κύκλο ζωής". Δημιουργήθηκε λίγο μετά τη δημιουργία της Γης, δηλαδή πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και θα εξακολουθήσει να περιφέρεται γύρω της για αρκετά ακόμη (τουλάχιστον 7) δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι που ο Ήλιος θα φτάσει στο δικό του τέλος του κύκλου ζωής του. Τότε, στα τελικά του στάδια, ο Ήλιος θα μετατραπεί σε έναν «ερυθρό γίγαντα», με τόσο μεγάλη διάμετρο, που ενδέχεται να «καταπιεί» τόσο τη Γη, όσο και τη Σελήνη, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η τελική κατάληξη της Σελήνης είναι συνυφασμένη με την κατάληξη του δικού μας πλανήτη. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η Σελήνη μετακινείται σταδιακά μακριά από τη Γη με ταχύτητα περίπου 3.8 εκατοστά τον χρόνο. Αυτό συμβαίνει λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της αμοιβαίας βαρυτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Γης και Σελήνης.


Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο στη Σελήνη; Ο καθένας αν έχει την τεχνολογία και τους πόρους μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη Σελήνη;

Έχουν γίνει προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο. Αρχικά, η «Διεθνής Συνθήκη για το Διάστημα», που υιοθετήθηκε το 1967 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όρισε πως η Σελήνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, το 1984 τέθηκε σε ισχύ η «Συνθήκη για τη Σελήνη», η οποία ορίζει ότι δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το περιβάλλον της Σελήνης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενημερώνονται για την τοποθεσία και το σκοπό οποιασδήποτε σεληνιακής βάσης, καθώς και ότι οι φυσικοί πόροι της Σελήνης αποτελούν κοινή κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να καθιερωθεί ένα διεθνές καθεστώς που θα διέπει την εκμετάλλευση αυτών πόρων, όταν πρόκειται να γίνει εφικτή αυτή η εκμετάλλευση. Η εποχή αυτή πλησιάζει, αλλά δυστυχώς, η Συνθήκη για τη Σελήνη έχει επικυρωθεί, μέχρι στιγμής, μόνο από 18 χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι χώρες που έχουν οργανώσει διαστημικές αποστολές προς τη Σελήνη! Η Γαλλία, που είναι από τους βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και η Ινδία, η οποία πριν λίγες ημέρες εκτόξευσε τη δική της διαστημική αποστολή προς τη Σελήνη, έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για τη Σελήνη. Είναι προφανές, ότι με το ενδιαφέρον πολλών χωρών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών, για την εκμετάλλευση των πόρων της Σελήνης να εντείνεται, μια νέα διεθνής συνθήκη είναι επιβεβλημένη, αλλιώς είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα προκύψουν αρκετές προστριβές, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι πιο πιθανό να επικρατήσει το «δίκαιο του ισχυρού» παρά η κοινή λογική. Εύχομαι να διαψευστώ και στην περίπτωση της Σελήνης (και του Διαστήματος γενικότερα) η ανθρωπότητα να δείξει μεγαλύτερη σωφροσύνη, σε σχέση με την μέχρι τώρα πορεία της στη Γη. Αν κάτι μας ενώνει, είναι η κοινή μας μοίρα, ως συνεπιβάτες σε αυτό το υπέροχο «Διαστημόπλοιο» που ονομάζεται Πλανήτης Γη. Ας δούμε κάποια στιγμή το κοινό μας μέλλον μας από αυτή τη σκοπιά.