ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Οι απόκριες των παλιών

Παλιά (όχι και τόσο παλιά), στα σπίτια του Κεφαλόβρυσου τέτοιες ημέρες όπως αυτές που διανύουμε, λάμβαναν χώρα γλέντια που αποτελούσαν μεγάλο γεγονός για την κοινότητα και άφηναν εποχή για την πληθώρα αγαθών, ιδιαίτερα κρεατικών, καθώς και για το κέφι και τη χαρά. Όλα αυτά με την απαραίτητη συνοδεία μουσικής από κλαρίνα.

Μια ατμόσφαιρα γενικής χαράς και ατέλειωτου κεφιού αφού σαν άνοιγε το Τριώδιο, τα πρώτα μασκαρέματα, τα γλέντια και οι χοροί της Τσικνοπέμπτης και φυσικά η αποκορύφωση της τελευταίας εβδομάδας δημιουργούσε ένα κλίμα ευφορίας στο χωριό, για πολλές ημέρες.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο και την Καθαρά Δευτέρα έπαιρνε μορφή ένα ξέφρενο ξεφάντωμα με μασκαρέματα, άφθονα αστεία και πειράγματα, με τρικούβερτα γλέντια και χορούς που διαρκούσαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλα τα παιδιά ξεχύνονταν στις γειτονιές του χωριού με πηγαίο ενθουσιασμό! Μια αυθεντική εικόνα, ένα ξεφάντωμα με τη συμμετοχή ολόκληρου του χωριού! 

Ο παπάς, ο γαμπρός και η νύφη, το συμπεθεριό, ο μάγειρας, ο γιατρός και φυσικά η τρομερή και φοβερή αρκούδα ήταν από τις φιγούρες που κυριαρχούσαν σε αυτό το απολαυστικό μοτίβο της ευχαρίστησης και της διασκέδασης. Ξεχωριστή θέση είχε και το πολυαναμενόμενο γαϊτανάκι, που στήνονταν στην πλατεία και ξεσήκωνε τους χωριανούς, μικρούς και μεγάλους.

Επιτομή όλων αυτών των δρώμενων αποτελούσε η παρουσία αποκριάτικων αρμάτων στην κεντρική οδική αρτηρία του Κεφαλόβρυσου προσθέτοντας ιδιαίτερο χρώμα και έναν ακόμα πιο ζωντανό τόνο στο χωριό. Τα άρματα αυτά συνήθως ήταν τρακτέρ και καρότσες διακοσμημένες και φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη ώστε να ταιριάζουν στην εορταστική περίσταση. Αναμφίβολα μια πινελιά που έδειχνε την προσμονή των παλιών για τις ημέρες αυτές. 

Θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα πως οι παλιοί την Αποκριά γλεντούσαν με τη ψυχή τους και όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια.