ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Το βαμβάκι στο χωριό

Η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο χωριό μας, όπως και σε ολόκληρο τον κάμπο, με μεγάλες αποδόσεις λόγω της σύγχρονης γεωργίας. 

Παραδοσιακά η προετοιμασία του αγρού περιελάμβανε το καθάρισμα, το όργωμα, το στρώσιμο του αγρού για να ακολουθήσει το φύτεμα του βαμβακιού.

Παλιά η συγκομιδή του καρπού γινόταν το πρωί για να έχει δροσιά και να μην αγκυλώνει. Μάλιστα τοποθετούνταν σε σακιά ή σε κοφίνια και μεταφέρονταν στον τόπο επεξεργασίας όπου γινόταν η ξήρανση και ο καθαρισμός του από πρόσθετες ύλες. Τα εργαλεία επεξεργασίας του βαμβακιού ήταν η εκκοκκιστική μηχανή, η οποία αποτελούνταν από διάφορα εξαρτημένα μέρη. Το βαμβάκι ως υφαντική ύλη προοριζόταν για τα πουκάμισα, τα ασπρόρουχα, τις πετσέτες, τα μαξιλάρια και άλλα. Ο βαμβακόσπορος χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή μπαμπακόλαδου και μπαμπακόπιτας. 

Με τα σύγχρονα μηχανοκίνητα εκκοκκιστήρια και κλωστοϋφαντουργεία βαμβακιού άλλαξε ο τρόπος αλλά και η διαδικασία αυτής της τόσο σημαντικής καλλιέργειας για την κοινότητα μας, όπως έχουμε αναφερθεί και σε προγενέστερο κείμενο μας.