ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Οι άνθρωποι του χωριού

 


Λένε πως το πνεύμα των κατοίκων ορίζει τον κάθε τόπο. Αυτό συμβαίνει και στο Κεφαλόβρυσο.

Στο χωριό η καθημερινότητα είναι πιο απλή, η φύση πιο αυθεντική και οι άνθρωποι πιο ζωντανοί.
Σε χαιρετάνε γιατί ήρθες στο χωριό κι όχι γιατί σε ξέρουν. Αυτό το μαθαίνουν αμέσως μετά με το "τίνος είσαι συ". Όλο το χωριό είναι μια οικογένεια που αν τύχει να επισκεφτείς γίνεσαι κι εσύ κομμάτι της.

Εδώ έχουν πάθος με το ντόπιο προϊόν, το παραδοσιακό, το ποιοτικό και το παράγουν με μεράκι.
Αγαπάνε τη γη και την φροντίζουν γιατί η ίδια τους φροντίζει. Φροντίζουν τις ρίζες γιατί ξέρουν πως η ελιά και το αμπέλι θα τους δώσουν λάδι και κρασί. Κι όσο πιο πολύ προσέξουν τα χωράφια και τους κήπους τους τόσο πιο ποσοτικά και γευστικά θα είναι τα κυδώνια, οι ντομάτες και όλα τα καλά που βγάζει η γη. Είναι οι άνθρωποι που θα νοιαστούν καθημερινά για τα ζώα τους γιατί κι οι κότες είναι αυτές που θα τους θρέψουν. Είναι οι άνθρωποι που ακόμα και αν δε τους ζητηθεί, αυτοί θα μοιραστούν, με ευχαρίστηση, τα αγαθά τους.

Είναι πρόσωπα που η επαγγελματική τους ιδιότητα και δραστηριότητα καλύπτει ευρύ οικονομικό φάσμα της κοινωνίας. Είναι πρόσωπα που η εμπειρία τους αποτελεί σοφή συμβουλή για τον καθένα μας. Είναι πρόσωπα που η συνεχόμενα αμετάβλητη ανοδική εξέλιξη τους και η σταθερά έμπρακτη αλληλεγγύη τους αποτελεί σημείο αναφοράς πέραν των στενών τοπικών πλαισίων.

Από αυτούς θα μάθεις για το πότε και πως κτίστηκαν η εκκλησία και το σχολείο του χωριού. Γιατί κατανοούν πόσο σημαντικά τοπόσημα είναι και γνωρίζουν πόσος κόπος χρειάστηκε για να φτιαχτούν.

Είναι δεινοί γνώστες της παράδοσης, τιμητές της ντοπιολαλιάς και εν τέλει είναι εκείνοι που με δρώμενα εξυψώνουν τα ήθη και τα έθιμα. 

Κάθε τόπος ξεχωρίζει από τους ανθρώπους του γιατί οι άνθρωποι του είναι ο ίδιος ο τόπος, το χωριό, το Κεφαλόβρυσο.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πρόσωπα που πρόσφατα πέρασαν από το φακό του ιστότοπου.