Κορακοφωλιά, ένα ιδιαίτερο τοπωνύμιο


Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο μας για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022.

Η θέση της Κορακοφωλιάς (ή Καρακοφωλιάς) προσδιορίζεται δυτικά του ποταμού Πηνειού και λογίζεται, κυρίως, ως το όριο μεταξύ Κεφαλοβρύσου, Διαλεχτού και Βαλτινού. Αρκετοί είναι οι μερτσιώτες που κατέχουν έκταση στη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία καλλιεργούν.

Ετυμολογικά η Κορακοφωλιά έχει διάφορες ερμηνείες. Η επικρατέστερη φαίνεται να αφορά τα κοράκια που φώλιαζαν εκεί καθώς ο τόπος είχε αρκετά πλατάνια και εκεί μαζεύονταν οι κόρακες, όπου έφτιαχναν τις φωλιές τους. 

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι υπήρξε οικισμός στη περιοχή ενώ για ένα χρονικό διάστημα ο συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος ταυτιζόταν με το τότε Μέρτσι. Για άγνωστους λόγους κάποια στιγμή, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί, ο οικισμός αυτός διαλύθηκε. Όμως εκτός της προφορικής παράδοσης υπάρχουν ορισμένα χειρόγραφα Ιερών Μονών, όπου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του οικισμού.

Άξιο αναφοράς είναι πως η περιοχή θεωρήθηκε πλούσιος βοσκότοπος δημιουργώντας Καραγκούνηδες σκηνίτες (σσ. αυτοί που δεν είχαν χουριά). Η μετακινούμενη κτηνοτροφία υπήρξε μια διαδικασία σαφέστατα πιο γνώριμη σε Βλάχους, Σαρακατσαναίους και άλλες φυλετικές ομάδες, ωστόσο η περιοχή αποτέλεσε οριακή έκταση για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης κουλτούρας μέσω αυτής της στοχευμένης οικονομικής δραστηριότητας από ορισμένους Καραγκούνηδες. Μάλιστα γνωστό είναι ότι στα χρόνια της κατοχής αλλά και του εμφυλίου πολέμου υπήρξαν Καραγκούνηδες σκηνίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετακινηθούν στον ορεινό όγκο της Πελοποννήσου μεταφέροντας εκεί ανεκτίμητες γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με αυτού του είδους την κτηνοτροφία.

Χρήσιμο είναι να αναφέρουμε πως η μορφολογία του εδάφους επέτρεπε τον σχηματισμό ρυακιού με αποτέλεσμα αρκετοί να ήταν αυτοί που κατευθύνονταν στο σημείο για να ψαρέψουν, γνωστοποιώντας ένα ακόμη ζωοποιό χαρακτηριστικό του τόπου.

Στα πρόσφατα χρόνια καταγράφεται και μια είδηση ενός φονικού που έγινε στην θέση Κορακοφωλιά (5/11/1909). Πρόσθετα, γνωρίζουμε πως τον Μάη του 1947 δηλαδή την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, υπήρξε αιματηρή συμπλοκή στο σημείο, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Τέλος, το τοπωνύμιο ''Κορακοφωλιά"' το συναντάμε και σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, ενώ τις περισσότερες φορές συνδέεται με απόκρημνα και βραχώδη σημεία.


Βοηθητικές πηγές έρευνας:

"Θεσσαλικό Ημερολόγιο" / Σπανός Κώστας

"Τρικαλινά Σύμμεικτα" / Καλούσιος Δημήτριος

''Μωραΐτες – Σκηνίτες – Κτηνοτρόφοι Καραγκούνηδες, Καρακατσάνηδες, Ρουµελιώτες''/ Πετρόπουλος Λεωνίδας

Εφημερίδα "Αναγέννησις" / Αρχείο (1950)

Εφημερίδα "Ριζοσπάστης" / Αρχείο (1997)

Αυστριακή ακαδημία επιστημών / Kατηγορία:Unesco