ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Άγιος Ευθύμιος, το εξωκλήσι του Κεφαλόβρυσου


Στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, πέρα από τον πανέμορφο ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος δεσπόζει αγέρωχα στο κέντρο του χωριού, υπάρχει -προς δόξαν Θεού- και το ιερό κοιμητηριακό εξωκλήσι, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός μεγάλου -με όλη την σημασία της λέξεως- πατέρα και ασκητού της αφρικανικής  ερήμου, του Αγίου Ευθυμίου τον Μελιτηνηνού.

Εύκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πώς είναι ο προστάτης του χωριού μας, καθώς η θέση που είναι χτισμένο το εν λόγω ναΰδριο -ακριβώς στην είσοδο του χωριού- τον κάνει να μοιάζει με άγρυπνο φρουρό. Καλωσορίζει όσους έρχονται και ξεπροβοδίζει όσους φεύγουν από το χωριό μας. 

Η ιστορία του αναφερθέντος ναΐσκου, ξεκινά αρκετά χρόνια πριν, στα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν οι τότε εφημέριοι του χωριού, ο πατήρ Βησσαρίων Γκολίτος και εν συνεχεία ο διάδοχος του, πατήρ Στέφανος Κουμπόλιας, ενήργησαν καταλλήλως ώστε το κοιμητήριο του χωριού, το οποίο βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του κεντρικού ναού, να μεταφερθεί λίγο έξω από το χωριό στην θέση "Καμάρα". Εύκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως αυτή η κίνηση ήταν πολύ σημαντική και ωφέλιμη για το χωριό, για ευνόητους λόγους. 

Το μόνον που έλειπε για να ολοκληρωθεί  το ζωτικής σημασίας έργο, ήταν ένα κοιμητηριακό εξωκλήσι. Έτσι το 1984, σεπτή ευλογία του μακαριστού πλέον Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου του Α΄, και εμπνεύσει του πατρός Ευθυμίου Παπαϊωάννου, άρχισε να κτίζεται -με Τον Θεό συνεργό-το Ιερό εξωκλήσι του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου. Το παρόν  ναΰδριο, αφιερώθηκε στον Άγιο Ευθύμιο, διότι εντός του παλαιού ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου (όχι του σημερινού), υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ευθύμιο τον εκ Μελιτηνής. 

Οι Μερτσιώτισσες και οι Μερτσιώτες απέδειξαν για μια ακόμη φορά τον ένθερμο ορθόδοξο ζήλο τους. Μέσα σε τρία μόλις έτη, έπειτα από σκληρή δουλειά με ζήλο, και αυταπάρνηση προς την κερδοφορία, κατάφεραν εν τέλει να ολοκληρώσουν τον ναό, δουλεύοντας άπαντες οι τεχνίτες του χωριού. Έτσι το 1987, με τη χάρη του Θεού ήταν έτοιμο το εξωκλήσι με αρχιτεκτονικό ρυθμό "τρίκλιτη βασιλική με τρούλο". Τα εγκαίνια του ναϋδρίου, τελέστηκαν επί Αρχιερατείας  του Μακαριστού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου, και επί  προϊσταμενίας του πατρός Ευθυμίου Παπαϊωάννου, ενώ το 1994, τοποθετήθηκε στην θέση του και το τέμπλο του Ναού, του οποίου οι εικόνες είναι αγιογραφημένες δια χειρός της μακαριστής συγχωριανής μας αγιογράφου, της κ. Ευθυμίας Ρεντζιλά. 

Παράλληλα, ακόμη και σήμερα, το εκάστοτε εκκλησιαστικό συμβούλιο διενεργεί εργασίες προς την τελειοποίηση του Ιερού Ναού. Κάθε χρόνο στις 20 Ιανουαρίου τελείται η πανήγυρη του  εξωκλήσιου με κάθε ορθόδοξη μεγαλοπρέπεια ενώ έχει καθιερωθεί η προσφορά παραδοσιακής φιλοξενίας στους ευλαβείς πιστούς.  

Υ.Γ. :Ορισμένες πληροφορίες του παραπάνω κειμένου προέρχονται από προφορικές αφηγήσεις, επομένως δεν είναι απόλυτες. Κάθε διόρθωση ή προσθήκη πληροφοριών, καλοδεχούμενη! 


Κωνσταντίνος Μόρφος

φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο μας για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021.