Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.
Η μερτσιώτικη λαγάνα παρασκευάζεται με μπόλικο μεράκι από τον φούρνο του χωριού μας, φρέσκια, τραγανή, λαχταριστή και σουσαμένια, έτοιμη για την Καθαρά Δευτέρα.
Η μερτσιώτικη λαγάνα παρασκευάζεται με μπόλικο μεράκι από τον φούρνο του χωριού μας, φρέσκια, τραγανή, λαχταριστή και σουσαμένια, έτοιμη για την Καθαρά Δευτέρα.
Το πατροπαράδοτο έθιμο της λαγάνας κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι όλων των σπιτιών του χωριού μας.