ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

H παρασκευή του τραχανά στο Κεφαλόβρυσο

Πολλές οικογένειες στο χωριό μας, ακολουθούν μια παράδοση που αφορά το οικογενειακό τραπέζι και δεν είναι άλλη από την παρασκευή του τραχανά. Γλυκός ή ξινός, σχεδόν ποτέ δε λείπει από τα ράφια των νοικοκυρών του χωριού μας.

Μα, πώς λοιπόν γίνεται η παρασκευή;

Ζυμώνουμε καλά το μίγμα μας από υλικά (γάλα, αυγά, αλεύρι, αλάτι) και έπειτα το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.

Αργότερα κόβουμε την ζύμη και την τοποθετούμε σε αεριζόμενο ζεστό μέρος σκεπάζοντας την με ένα πανί. Μόλις τρίψουμε όλα τα κομμάτια του ζυμαριού, απλώνουμε τον τραχανά τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό πανί και περιμένουμε να φύγει η υγρασία του για περίπου μια βδομάδα.

Όταν φύγει η υγρασία τότε σπάμε τη τεμαχισμένη ζύμη σε ακόμα μικρότερα κομμάτια και τα τρίβουμε στο χοντρό κόσκινο. Ο τραχανάς θα βγει σαν ψιλό ρύζι.

Τέλος, είναι καλό να φυλάγεται σε πάνινα σακιά σε στεγνό και δροσερό μέρος.

Υγ. Ευχαριστούμε θερμά για το φωτογραφικό υλικό την Αλέκα και τον Γιάννη. Θα τους βρείτε στο κρεοπωλείο του χωριού μας.


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο μας για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου του 2020.