ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Το Κεφαλόβρυσο στα χρόνια της ισπανικής γρίπης

 


To Μάιο του 1918 η ισπανική γρίπη είχε ενσκήψει και στη περιοχή μας παίρνοντας τους επόμενους μήνες τρομακτικές διαστάσεις. Η πανδημία ξεκίνησε στην Ασία ωστόσο ονομάστηκε ισπανική γρίπη διότι οι ισπανικές εφημερίδες ήταν οι πρώτες οι οποίες δημοσίευσαν εκτενείς αναφορές σχετικά με τη νόσο αυτή, η οποία υπήρξε,  υπεύθυνη για τον θάνατο περίπου εκατό εκατομμυρίων ανθρώπων, παγκοσμίως.
 
Από το καλοκαίρι του 1918 πολλές ήταν οι συνεδριάσεις ιατρών σε ολόκληρη τη χώρα για την αντιμετώπιση της γρίπης. Μια τέτοιου είδους σύναξη είχε πραγματοποιηθεί και στα Τρίκαλα στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου έτους με τη κοινή παραδοχή ότι η γρίπη εμφανίζεται αρκετά επιθετική κυρίως στους πνεύμονες.
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Οκτωβρίου 1918 όταν στα Τρίκαλα σημειώθηκαν οι  δύο πρώτοι θάνατοι από την ισπανική γρίπη. Μάλιστα η περιοχή μας μαζί με τη Πάτρα και τη Λάρισα ήταν οι πρώτες περιοχές που επλήγησαν ενώ κατόπιν το βαρύτερο φορτίο πλήρωσαν η πόλη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Στην εξάπλωση της συνετέλεσε η κλιματική συνθήκη της εποχής καθώς και η κακή διατροφή. Τα ποσοστά της θνησιμότητας της γρίπης στην αρχή ήταν χαμηλά ωστόσο αργότερα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εκτοξεύθηκαν.
 
Σε δημοσιεύματα τοπικών αλλά και αθηναϊκών εφημερίδων έβλεπες συχνά άρθρα όπως ''για να προφυλάξεις τον εαυτόν σου πρέπει να µη πλησιάζεις ανθρώπους που βήχουν ή έχουν κρυολόγηµα και να µην πηγαίνης εις µέρη που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι'' ή ''εξακολουθεί να θερίζη και να θερίζη η γρίππη. Θάνατοι επί θανάτων. Κηδείαι επί κηδειών. Πένθη επί πενθών. Σπήτια ρημάζουν, ορφανά απελπίζονται, μητέρες κλαίνε, σύζυγοι χηρεύουν''.
 
Πάλι μέσω των εφημερίδων της εποχής μαθαίνουμε την αντίδραση της πολιτείας στο φαινόμενο αυτό.
 
''Τα μικρόβια της νόσου εισέρχονται στο σώμα μέσω του στόματος, και γενικά από το αναπνευστικό σύστημα. Συχνές γαργάρες, κυρίως με νερό και αντισηπτικό, μπορεί να έχουν κάποια προληπτική δράση. Η ασθένεια εξαπλώνεται με βήχα και μεταδίδεται δια του αέρα. Επομένως συνιστάται η αποφυγή ψυχικού στρες και η υπερβολική εργασία, καθώς και συγκεντρώσεις κάθε είδους. Όλα τα σχολεία πρέπει να είναι κοντά και σχολαστική συντήρηση της καθαριότητας των εσωρούχων και των χεριών. Συγκεκριμένα, συνιστάται ιδιαίτερα να αποφύγετε την στενή επαφή
με κάθε άτομο που εμφανίζει συμπτώματα της γρίπης.''
 
Αποκορύφωμα η απόφαση της τότε Νομαρχίας Θεσσαλίας στις 18 Οκτωβρίου.  ''Όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, πρέπει να κλείσουν για 15 ημέρες. Οδηγίες κατά της γρίπης πρέπει να παρέχονται στους μαθητές. Απαγόρευση της κυκλοφορίας των πεζών μεταξύ 5 το απόγευμα ως και στις 5 το πρωί. Απαγόρευση οποιασδήποτε συναθροίσεως. Τιμωρία η άμεση σύλληψη.''
 
Μοιραίο και φυσικό επακόλουθο και το Κεφαλόβρυσο να μην αποτελέσει εξαίρεση αυτής της ζοφερής κατάστασης το καιρό εκείνο.
Πολλοί ήταν εκείνοι (και) από το χωριό μας που μετακινούνταν για ώρες ολόκληρες ώστε να βρεθούν στο κατώφλι ενός φαρμακείου μέσα στον αστικό ιστό των Τρικάλων.
Πολλές ήταν οι οικογένειες του χωριού μας, που βρέθηκαν σε απόγνωση λόγω θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων αλλά και λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων ώστε να επιβιώσουν.
 
Το καιρό εκείνο το Μέρτσι μέτρησε 79 απώλειες από αυτό το παγκόσμιο γεγονός.
Για το λόγο αυτό πολλά χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα, γεγονός που επιδείνωσε την ήδη τραγική οικονομική κατάσταση του Κεφαλοβρύσου.
 
Η γρίπη ξαναχτύπησε και τα επόμενα χρόνια με 115 επίσημους καταγεγραμμένους θανάτους για τη κοινότητα μας.


πηγές: ''Εξοδήτες'' Αγγελικής Εξάρχου
           αρχείο Μαρούλας Κλιάφα
           εφημερίδα Αστήρ
           εφημερίδα Θεσσαλία