ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κεφαλοβρύσου

Το κείμενο αυτό είχε δημοσιευτεί πρώτη φορά στον ιστότοπο μας στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Μια αξιέπαινη προσπάθεια ενός δραστήριου νέου της κοινότητας μας. Μια προσπάθεια για την εκκλησία μας, όπου οι πληροφορίες σπανίζουν και είναι δυσεύρετες.


Ας απολαύσουμε τις κάτωθι πληροφορίες:


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 

 "Ο Ιερός Ναός του χωριού μας, αποτελεί αναμφισβήτητα το "πέτρινο στολίδι" του Κεφαλοβρύσου. Ο σημερινός ναός, ο οποίος κτίστηκε ακριβώς πάνω στην θέση του παλαιού Ναού του χωριού, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. 

Η κατασκευή του σημερινού ναού, ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου πέτρινος, ξεκίνησε το 1960 και οι εργασίες αποπερατώθηκαν μόλις το 1961, με την συμβολή όλων των Κεφαλοβρυσιωτών, οι οποίοι εργάστηκαν με κόπο, μεράκι και τέχνη, προς δόξαν Θεού. Ο Ιερός Ναός, αν και μεγαλοπρεπής είναι ιδιαίτερα κατανυκτικός, ενώ όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό τύπο του Ναού, τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο, πρόκειται για ένα ορθογώνιο στην κάτοψη κτίριο, το οποίο χωρίζεται με κιονοστοιχίες σε τρία κλίτη. 

  Η Εκκλησία αυτή, είναι το αποκούμπι του ευσεβούς εκκλησιάσματος του Κεφαλοβρύσου. 

Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται δύο θρησκευτικές πανηγύρεις στον Ναό. Μία προς τιμήν του και πολιούχου του χωριού, Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στις 23 Απριλίου, και μια προς τιμήν του συμπολιούχου του Κεφαλοβρύσου, Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου στις 20 Ιανουαρίου εκάστοτε έτους. 

Στις πανηγύρεις αυτές παρευρίσκεται κάθε χρόνο πλήθος πιστών από το χωριό αλλά και τις γύρω περιοχές, ενώ έχει καθιερωθεί, μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων να προσφέρεται σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακή φιλοξενία. 

  Εσωτερικά, ο Ναός είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένος, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Κεφαλοβρυσιώτες πρόσφεραν τα μέγιστα για την τελειοποίηση του εν λόγω Ναού. Η απείρου κάλλους βυζαντινή αγιογράφηση του Ναού, πραγματοποιήθηκε από τον εξαιρετικό αγιογράφο καλλιτέχνη κ. Στέλιο Φιλίππου, το 2000. 

Επιπρόσθετα,με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, αλλά και με το μεράκι του Εφημερίου του Ναού, του πατρός Ευθυμίου και του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκαν το 2018 εργασίες αρμολόγησης του Ναού, οι οποίες συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάδειξη της πολύτιμης πέτρας,η οποία έχει μορφοποιηθεί"με το χέρι",από την οποία έχει κτιστεί ο ναός."                                                                                      

Κωνσταντίνος Μόρφος, 

φοιτητής-ιεροψάλτης