ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Τράπεζα Αίματος Κεφαλοβρύσου


Ο Ιστότοπος προχώρησε σε άλλη μια πράξη για το αγαπημένο μας χωριό.

Η πράξη  αυτή είναι η δημιουργία Τράπεζας Αίματος με τη διακριτική ονομασία "Κεφαλόβρυσο Τρικάλων" στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.

Η Τράπεζα Αίματος προορίζεται για τις ανάγκες των κατοίκων του Κεφαλοβρύσου καθώς και των απόδημων.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια ανιδιοτελή προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπό μας άλλωστε γνωρίζουμε όλοι πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το αίμα!

Ο στόχος είναι να υπάρχει ένας εθελοντής αιμοδότης ανά οικογένεια καθώς
είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι μία μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σωθούν ζωές.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα διοργανώσουμε τη πρώτη Αιμοδοσία στο χωριό μας.

Ως τότε μπορεί όποιος θέλει να δώσει αίμα στο αρμόδιο τμήμα του Νοσοκομείου Τρικάλων δηλώνοντας το όνομα του χωριού μας. Αν κάποιος για διάφορους λόγους απευθυνθεί σε νοσοκομείο εκτός της πόλης μας τότε καλό είναι να επικοινωνήσει με τον Ιστότοπο μέσω email ώστε να προβούμε στην ανάλογη πράξη κατοχύρωσης στη δική μας Τράπεζα Αίματος. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό ισχύει σε περίπτωση που λάβει χώρα η αιμοδοσία εκτός Τρικάλων. Στο Νοσοκομείο Τρικάλων αρκεί μόνο η αναφορά του ονόματος του χωριού μας.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων για τη πολύτιμη βοήθεια του.

Aκολουθεί το καταστατικό της Τράπεζας.


Συστήνεται η Τράπεζα Αίματος Κεφαλοβρύσου Τρικάλων.

Σκοπός της είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας Κεφαλοβρύσου,  η προαγωγή της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η κοινωνική προσφορά μέσω της προσφοράς αίματος σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Οι διαχειριστές της Τράπεζας Αίματος Κεφαλοβρύσου είναι αρμόδιοι για κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία και την ανάπτυξη της Τράπεζας, τυχόν διαδικαστικά, διαχειριστικά θέματα που θα προκύπτουν κατά τη συνήθη ροή των εργασιών, μεταξύ των οποίων και θέματα σχετικά με την επικοινωνία με το Νοσοκομείο.

Κάθε κάτοικος του Κεφαλοβρύσου  που δεν είναι Αιμοδότης της Τράπεζας, μπορεί να κάνει αίτηση για να λάβει έως δύο (2) μονάδες αίματος.

Κάθε κάτοικος του Κεφαλοβρύσου που είναι Αιμοδότης της Τράπεζας μπορεί να κάνει αίτηση για να λάβει μέχρι το σύνολο των μονάδων αίματος που έχει ο ίδιος προσφέρει στην Τράπεζα, συν δύο (2) επιπλέον μονάδες αίματος, για τον ίδιο ή συγγενικό/φιλικό του πρόσωπο.

Τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη της διατήρησης ενός ελαχίστου αριθμού μονάδων αίματος που ορίζεται ως Απόθεμα Ασφαλείας της Τράπεζας Αίματος Κεφαλοβρύσου. Η ποσότητα του Αποθέματος καθορίζεται αρχικά σε είκοσι (20) μονάδες.

Η Διαχείριση μπορεί να αναπροσαρμόσει την ποσότητα του Αποθέματος, κρίνοντας σύμφωνα με τα δεδομένα της προσφοράς και ζήτησης μονάδων αίματος κατά την πορεία ανάπτυξης της Τράπεζας. Η Διαχείριση έχει την αρμοδιότητα να χορηγήσει εξαιρετικά κατά περίπτωση και δυνάμει ειδικώς αιτιολογημένης απόφασής της, μεγαλύτερο αριθμό μονάδων αίματος από τους ανωτέρω αναφερόμενους, εφόσον κρίνει ότι αυτό απαιτείται από τις περιστάσεις.

Όταν αίτημα κατοίκου που δεν είναι Αιμοδότης γίνεται δεκτό τότε τίθεται από αυτήν ενδεικτικό χρονικό όριο αντικατάστασης των μονάδων αίματος που χορηγήθηκαν. Αντικατάσταση με την παραπάνω έννοια είναι δυνατή τόσο από συμμετοχή του αιτούντα σε αιμοληψία, όσο και από συμμετοχή άλλων προσώπων που προσφέρουν με τη ρητή βούληση αντικατάστασης υπέρ του αιτούντα. 

Ίδιο χρονικό όριο τίθεται όταν γίνεται δεκτό αίτημα κατοίκου που είναι Αιμοδότης, αλλά ο αριθμός των ζητούμενων μονάδων προς αντικατάσταση μειώνεται κατά τον αριθμό μονάδων που έχει προσφέρει παλιότερα ο Αιμοδότης στην Τράπεζα Αίματος Κεφαλοβρύσου.

Κάθε κατάθεση στη Τράπεζα καθώς και ανάληψη αίματος από τη Τράπεζα γνωστοποιείται  αναλυτικά στον Ιστότοπο του Κεφαλοβρύσου. Η Τράπεζα Αίματος είναι κτήμα ολόκληρης της κοινότητας Κεφαλοβρύσου Τρικάλων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τον έλεγχο, την επεξεργασία και τη διακίνηση του αίματος.

Διαχειριστές:
Παναγιώτα Ρεντζιλά  (τηλ.) 69.32.32.66.16
Νικόλαος Κρητικός (τηλ.) 690.690.55.88.