ΑΡΧΕΙΟ

Εμφάνιση περισσότερων

Αδέσποτα


Ένα θέμα που αντιμετωπίζει κάθε χωριό, κωμόπολη και πόλη αυτού του νοτιοανατολικού άκρου της Ευρώπης που ακούει στο όνομα Ελλάδα, είναι τα αδέσποτα ζώα.



Φυσικά εξαίρεση δεν αποτελεί και η Κοινότητα μας γι’αυτό το μικρό ή μεγάλο ζήτημα εξαρτόμενο από τη μεριά που το βλέπεις. Και η πλευρά δεν έχει να κάνει με κριτήριο το πόσο φιλόζωος είναι ο καθένας μας,  μάλιστα ο γράφων  απορρίπτει τις υπερβολές και των δύο θέσεων,  και  θεωρεί ότι είναι θέμα αποκλειστικά παιδείας  και δημοκρατίας. 
Ας αφήσουμε τους συναισθηματισμούς ή αφορισμούς παράμερα  και ας το δούμε στη πράξη.

Κάμερα σε μένα λοιπόν.  Από όποιο μέρος το δούμε, η εικόνα των αδέσποτων εν έτη 2019 είναι απαράδεκτη ως άκρως  προσβλητική. Για το χάλι αυτό ποιος ευθύνεται;  Οκ οι Δήμοι με το προκαθορισμένο μπάτζετ φτάνουν στα όρια τους. Δήμοι και φιλοζωικές αλλεπάλληλα τρέχουν προγράμματα στείρωσης και  φιλοξενίας των αδέσποτων.  Η  τραγική κατάσταση όμως συνεχίζεται επί ματαίω. Η άκρη του νήματος φτάνει στον καθένα μας ξεχωριστά ως συνυπεύθυνους ολικά. Η  αναμόχλευση της παιδείας που έχουμε πάρει μαζί με δυο-τρια spots μπορεί να βοηθήσει την κοινότητα, την γειτονιά και το κάθε δρόμο ξεχωριστά  του χωριού μας και εν γένει του συνολικού αστικού πλέγματος μας.

Οπότε:
  1.  Αν υιοθετήσουμε αδέσποτα ας γνωρίζουμε ότι  ο Δήμος μας παρέχει δωρεάν υπηρεσία στείρωσης και εμβολιασμού.
  2. Αν δούμε αδέσποτο , τότε οι λύσεις που έχουμε είναι η υπηρεσία του Δήμου ώστε να προβούν σε  περισυλλογή  και φιλοξενία του. Αν πάλι όπως είναι αναμενόμενο  οι αντοχές του εκάστοτε Δήμου είναι κορεσμένες, τότε υπάρχουν αρκετές φιλοζωικές-και στην περιοχή μας εν προκειμένω-όπου μπορούν άμεσα να βοηθήσουν. Googlαρε και δες.
  3. Άλλη περίπτωση είναι να ενημερώσουμε γνωστούς μας ή γνωστών των γνωστών μας, τι σόι έχουμε  6666 φίλους στα social media και κάποιος ίσως να ενδιαφερθεί.

Τρία απλά βήματα. Ίσως υπάρχουν και άλλα από τους περισσότερο γνώστες.
Σήμερα είναι τα αδέσποτα ζώα. Χθες ήταν οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι σε ιδρύματα-κολαστήρια. Η αλυσίδα σπάει μόνο με παιδεία  είτε έχουμε μπροστά μας ΄΄προβληματικό΄΄ ζώο είτε άνθρωπο. Πολιτισμένα πράγματα.